In Noord geboren Daniel (19) dreigt te worden uitgezet

Hij is geboren en getogen in Noord, maar toch staat de 19-jarige Daniel Buter op het punt om te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Familie, vrienden en de buurt springen in de bres voor de jonge Amsterdammer, die nu al weken in vreemdelingendetentie zit in Rotterdam.
'Dit is de kamer van Daniel die ik aan het schoonmaken ben omdat ik ieder moment hoop dat hij thuiskomt', zegt Carmen Luisa Afonseca, de oma van Daniel, terwijl ze door haar huis in Noord loopt. Haar kleinzoon woont al zijn hele leven bij haar. 'Daniel is echt een goed mens. Heel zorgzaam ook voor zijn leeftijd', aldus zijn oma.
Ook bij zijn opa, die ziek is, gaat Daniel vaak op bezoek. Het was tijdens een bezoekje van Daniel aan hem, begin november, dat er een bus van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en een politiewagen kwamen voorrijden. Ze namen Daniel mee.
'Er gingen drie dagen voorbij zonder dat we iets van hem hoorden. Ik wist niet waar hij zat, hij was verdwenen', zegt zijn oma in tranen.
De reden voor zijn aanhouding is het feit dat Daniel geen geldig paspoort heeft. Volgens zijn familie is dat vanaf zijn derde al zo. Zijn vader en moeder vertrokken naar het buitenland, waarna Daniel dus in Noord achterbleef bij zijn grootouders, zonder paspoort.
Wel zou hij een burgerservicenummer hebben waardoor hij onder de radar jarenlang volop meedraaide in de samenleving. Met zijn studie in het vooruitzicht deed Daniel op zijn zestiende een aanvraag om Nederlander te worden, maar die aanvraag werd afgewezen.
'Al anderhalf jaar hoort hij vrienden zeggen: "Laten we met z'n allen uitgaan." En dan houdt Daniel zich stilletjes', zegt Dylan, een goede vriend van Daniel. 'Deze jongen kan niet uitgaan, deze jongen kan niet werken. Puur omdat hij hier niet geregistreerd staat.'
Nu moet Daniel, die nog nooit in aanraking kwam met justitie, in vreemdelingendetentie zijn zaak afwachten die voor februari op de planning staat. Uitzetting naar de Dominicaanse Republiek dreigt, het land waar zijn ouders weliswaar zijn geboren, maar niet meer wonen. De rest van zijn familie woont in Nederland.
Vanuit het cellencomplex probeert hij dagelijks te bellen met zijn oma. 'Oma, rustig maar. Het gaat goed met me', zegt hij dan volgens haar. 'Maar gisteren hoorde ik dat hij echt ontzettend verdrietig is', vertelt ze.
Familie en vrienden willen dat Daniel zijn zaak in vrijheid kan afwachten en in Noord kan blijven wonen en leven. Sinds gisteravond is er een petitie in de lucht, die inmiddels al meer dan 1500 keer is ondertekend. 'Ik hoop dat iedereen die ondertekent. Dit is gewoon onterecht. Dat deze jongen vast zit hoort niet', zegt Dylan.
De IND zegt niet te kunnen reageren op individuele zaken.AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
Abonneer hier op ons youtubekanaal:
nlplayer.info
Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155
Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: at5.nl
Facebook: at5nl
Twitter: at5

Reacties 

 1. WVO O

  WVO O

  Maand geleden

  Achterlijk Nederland. Maak je niet belachelijk Rutte. Zelfs jij kan deze jongen niet het land uit krijgen, geen enkele rechter zal hem het land uitzetten!

 2. justha vingfun

  justha vingfun

  Maand geleden

  Sneu dat deze jongen zonder ouders opgroeit, laat zijn ouders ook lekker overkomen. Bij oma en opa is toch anders dan bij je paps en mams.

 3. Peter Van den Berg

  Peter Van den Berg

  Maand geleden

  Goed dat hij weer buiten staat. Een kind hoort niet in de gevangenis. Behalve als het een crimineel betreft. En dat is hij niet.

 4. Dennis Bouma

  Dennis Bouma

  Maand geleden

  Schuld van de ouders ,Open grenzen geen pardonnen meer.Eerst grenzen dicht.zielig maar jammer.

 5. Stuiver

  Stuiver

  Maand geleden

  Geboren in A'dam, ouders 13 jr.geleden teruggekeerd naar de Dom. Rep. terwijl Daniel vermeld stond in het paspoort van z'n ouders....dus dan maar de gevangenis in en uitzetten die hap..werkelijk ongelofelijk bot, stompzinnig , vooral hoogst onnozel doch gemakkelijk voor de verantwoordelijke(n) in deze belachlijke farce..ga jullie schamen, '' vaklui ''...

 6. jeffery F.P.G

  jeffery F.P.G

  Maand geleden

  Zo getekend chamo. Succes met je studie. Stel me niet teleur en haal je papieren bro 👨🏼‍🎓

 7. WVO O

  WVO O

  Maand geleden

  Godverdomme wat een klootzakken bij de IND. Het gaat mij niet om die jongen, maar om de stupiditeit van hoe het in Nederland toegaat bij overheidsinstanties.

 8. Next Nexit

  Next Nexit

  Maand geleden

  Dus die Oma woont hier ook al meer dan 19 jaar in Nederland en spreekt geen woord Nederlands. Kunnen ze samen terug naar het land van herkomst.

  • visua liza

   visua liza

   Maand geleden

   Dat is wel wat, wist je dat er dyslexie en aantal voorschrijvinge bestaan wat mensen stoppen talen te leren. Als goed zou je zeggen, "die wiskunde niveau 12 niet af maakt, land af". Grote percentage van mensen die nederlands als een moedertaal hebben, zelf zijn of dyslex of dysgraaf en kunnen daardoor weinig andere talen aan.

  • Next Nexit

   Next Nexit

   Maand geleden

   @WVO O Je hebt gelijk, maar ik bedoel naar zijn vaderland. Die oma heeft alles op zijn beloop gelaten en nou zit die jongen met de gebakken peren. Ze had een paspoort moeten aanvragen toen zijn moeder en vader vertrokken uit Nederland. Nu is hij volwassenen en een Nederlands paspoort kan hij wel vergeten.

  • WVO O

   WVO O

   Maand geleden

   Zijn land van herkomst is Nederland

 9. Mr E

  Mr E

  Maand geleden

  Ik ben best wel "rechts", en voor strengere regels qua immigratie, maar dit slaat toch nergens op. Die jongen woont zn hele leven al in Nederland. Ondertussen wel IS strijders terugnemen, die niks met Nederland hebben, en alleen maar teren op de rest van het land. Schandalig. Die jongen wil studeren en wat van zn leven maken. Geen mens die normaal verstand heeft zou daar tegen moeten zijn. Gooi eerst maar criminele asielzoekers, criminelen met dubbel paspoort etc het land uit. Klinkt weer als het werk van een of andere lul van een ambtenaar met geen gevoel voor menselijkheid, en achter zn buro het leven van mensen verziekt

 10. Sandro Gogetter

  Sandro Gogetter

  Maand geleden

  Waar kan ik die petitie tekenen???

 11. Straat Leven

  Straat Leven

  Maand geleden

  getekend !!

 12. C S

  C S

  Maand geleden

  Illegaal is illegaal, heel simpel. Had gewoon een paspoort moeten aanvragen destijds. Moet je niet huilen als ze je pakken. Ze zeggen zelf al hij kon niet werken etc, wat moet deze man dan brengen in de samenleving? De schuld van zijn eigen familie dus, erg dom.

  • Next Nexit

   Next Nexit

   Maand geleden

   @Sander Korteschiel We weten het hele verhaal nog niet, zijn ouders waren toch dominicanen ofzo, als de ouders geen Nederlands paspoort hadden, dan kan je 100 kinderen baren in Nederland, maar dat kind zal nooit de Nederlandse nationaliteit krijgen. Maar zoals ik zei, ik weet de situatie niet van zijn ouders, want ze waren toch gewoon op vakantie hier.

  • Sander Korteschiel

   Sander Korteschiel

   Maand geleden

   @Next Nexit Hijs toch in Nederland geboren? Dan moet je er een aangifte van doen. Wie dat niet doet krijgt een boete.

  • Next Nexit

   Next Nexit

   Maand geleden

   Hij had die Nederlandspaspoort toch niet gekregen, want een van je ouders moet wel een Nederlander zijn. Je kan wel je kind droppen bij zijn oma, maar dat heeft geen zin. Dan krijgt het kind geen Nederlands paspoort en had het al eerder teruggestuurd geworden naar het land van herkomst. Ik heb zelf ook 2 kinderen die in het buitenland zijn geboren, maar zelfs al Nederlander ben ik wel even bezig geweest tot zij ook een Nederlands paspoort hadden.

  • The Wave

   The Wave

   Maand geleden

   @John DoeGeintegreerd maar niet de juiste papieren? Juist ja😂

  • Sander Korteschiel

   Sander Korteschiel

   Maand geleden

   Ach die politie is gewoon dom met identiteitsdocumenten.

 13. Sowtu 010

  Sowtu 010

  Maand geleden

  Waarom word er niet online een link gezet waar iedere kijker kan tekenen voor de petitie AT5 ?? Zou wel handig zijn.

 14. Bronx Bronx

  Bronx Bronx

  Maand geleden

  Nederland een vrijland maar vrij bijdehand

 15. Simon Warner

  Simon Warner

  Maand geleden

  Meestal ben ik tegen illegalen maar als je hier vanaf je derde verblijft en nu 19 bent is dat wat anders. Wat ik alleen niet begrijp ... hadden zijn grootouders geen paspoort voor hem kunnen regelen? En waarom lieten zijn ouders hem achter?

  • laurens7704

   laurens7704

   Maand geleden

   @The Wave hoezo moet dat? Wat is het negatieve effect dat iemand als hij op ons land heeft

  • The Wave

   The Wave

   Maand geleden

   @laurens7704 omdat je een grens moet stellen.

  • The Wave

   The Wave

   Maand geleden

   @Iris Bos Dus als je maar lang genoeg de wet breekt is het oké? Neen.

  • Simon Warner

   Simon Warner

   Maand geleden

   Hier staat meer uitleg: www.parool.nl/amsterdam/daniel-19-uit-noord-wilde-studeren-maar-belandde-als-illegaal-in-de-gevangenis~b71bea85/

  • laurens7704

   laurens7704

   Maand geleden

   @Jonathan Heuvelman mensen doen alsof dat hetxelfxe js als een broodje halen bij de appie. Het kan heek moeilijk zijn en mischien was ie bang dat ie anders uitgezet zou worden. Maarja we ziin het er wel overeens dat we allebij hopen dat het hem nog lukt

 16. asraf55555

  asraf55555

  Maand geleden

  Free daniel. Schaam je nederland met je achtergestelde systemen. Zijn we weer bezig met het ontwrichten van een gezin en een jongen zijn leven en toekomst te verpesten. Schande schande schande!!! Iemand Die 18 jaar lang elke dag meedraait met de samenleving zonder paspoort. Gasten raakte al depressief als ze geen ov hadden om mee naar school te gaan deze man heeft niet eens een geldige indentiteit. Gatverdamme.

 17. Eli Wolfgang

  Eli Wolfgang

  Maand geleden

  www.petities.com/dit_is_voor_daniel

Volgende